Ο Νίκος Αναστασιάδης είναι βέβαιος ότι στο τέλος θα επιτύχει τους στόχους της η ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος, και θα «υπάρξει η μεγίστη δυνατή συσπείρωση γύρω» από την υποψηφιότητά του.
«Δεν θεωρώ ότι είναι σοβαροί όσοι ισχυρίζονται ότι είτε θα είναι υποψήφιοι για υπουργοποίηση ή άλλως πως»
Ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, δεσμεύεται ότι, εάν ο λαός τον τιμήσει με την ψήφο του στις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου, του χρόνου έτσι καιρό τα πράγματα θα είναι καλύτερα από φέτος.
Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ
Ο Νίκος Αναστασιάδης, πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και υποψήφιος για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, επέλεξε συνειδητά, σήμερα, πρώτη μέρα του νέου χρόνου, να μιλήσει για τα σχέδια του για την Κύπρο που αλλάζει προς το καλύτερο, την ευρωπαϊκή Κύπρο που οραματίζεται, αποφεύγοντας να σταθεί στα χιλιοειπωμένα λάθη της παρούσας κυβέρνησης. Στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στην «Αλήθεια», ο κ. Αναστασιάδης επανέλαβε πολλές φορές ότι δεν υπόσχεται, αλλά δεσμεύεται να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για επανεκκίνηση της οικονομίας, ότι του χρόνου έτσι καιρό τα πράγματα θα είναι καλύτερα από φέτος και ότι το θέμα των υδρογονανθράκων θα το διαχειριστεί με πλήρη διαφάνεια. Ακόμη, δεσμεύεται να δώσει τέλος στην αναξιοκρατία και το ρουσφέτι, ότι δεν θα ξεπουλήσει τους ημικρατικούς οργανισμούς αλλά θα τους νοικοκυρέψει, καθώς και ότι οι αποφάσεις για το Κυπριακό θα λαμβάνονται συλλογικά στο πλαίσιο ενός αναβαθμισμένου εθνικού συμβουλίου.
Ερ. Ο κόσμος είναι πολύ απογοητευμένος σήμερα και περιμένει πάρα πολλά από το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μπορείτε να υποσχεθείτε στον κυπριακό λαό ότι εάν εκλεγείτε εσείς Πρόεδρος, του χρόνου έτσι καιρό, θα είναι καλύτερα τα πράγματα από φέτος;
Απ. Δεν υπόσχομαι, δεσμεύομαι. Και γιατί το λέω; Γιατί απλούστατα, η πρώτη προτεραιότητα μου θα είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων για επανεκκίνηση της οικονομίας μέσα από συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και κίνητρα που πρέπει να δοθούν, ώστε να διασφαλίσουμε το συντομότερο δυνατόν ροή χρημάτων, από το εξωτερικό και από το εσωτερικό, για μεγάλα έργα επενδύσεων. Γι αυτό και θα δημιουργήσουμε αμέσως μια μονοθυριδική υπηρεσία, δηλαδή μια συγκροτημένη υπηρεσία μέσα από τη συνένωση διαφόρων υπηρεσιών που είναι διάσπαρτες σε διάφορα υπουργεία, ώστε, μεγάλα έργα ανάπτυξης να αδειοδοτούνται σε διάστημα 3 – 6 μηνών, μέσα πάντα από διαφανείς διαδικασίες. Αυτό θα βοηθήσει σημαντικά στη δημιουργία ενός φιλικού επιχειρηματικού κλίματος, ενθαρρύνοντας την ιδιωτική πρωτοβουλία όπως έγινε και στο παρελθόν.
Ερ. Γνωρίζετε τα πραγματικά προβλήματα της κυπριακής οικονομίας ή θα χρειασθείτε ένα χρονικό διάστημα για τη διάγνωση;
Απ. Έχουμε ισχυρά επιτελεία για διάφορους τομείς με συμμετοχή ακαδημαϊκών, τεχνοκρατών και άλλων ειδικών. Γι αυτό και όχι μόνον γνωρίζουμε τα προβλήματα, αλλά το οικονομικό μας επιτελείο έχει ήδη ετοιμάσει για το κάθε ένα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η οικονομία συγκεκριμένες, συγκροτημένες και κοστολογημένες θέσεις, ώστε αμέσως να αντιδράσουμε κατά τρόπο αποτελεσματικό.
Ερ. Θα τηρήσετε τους όρους που έχει συμφωνήσει ο Πρόεδρος με την τρόικα ή θα επιδιώξετε επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου;
Απ. Για να μπορέσεις να επαναδιαπραγματευθείς κάποια κεφάλαια με την τρόικα, πρέπει να είσαι αξιόπιστος. Και αξιοπιστία σημαίνει υλοποίηση ακόμα και εκείνων με τα οποία ενδεχόμενα να διαφωνείς. Όμως, στην πορεία, εάν πείσεις ότι υλοποιείς τα συμφωνηθέντα, μπορεί με αντιπροτάσεις οι οποίες θα είναι εξίσου αξιόπιστες με αυτές που θέλεις να διαφοροποιήσεις, να επιτύχεις διαφοροποίηση όπως έγινε με την Ιρλανδία και την Ελλάδα. Υπάρχει δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης, αρκεί να έχεις και τις κατάλληλες διασυνδέσεις μέσα στην ΕΕ.
Ερ. Έχουν δίκιο οι ΔΗΚΟϊκοί να είναι λίγο δύσπιστοι σε ότι αφορά την υποψηφιότητά σας;
Απ. Πιστεύω ότι σιγά σιγά ξεπερνιέται το πρόβλημα της δυσπιστίας, που ενδεχομένως να δικαιολογείται για κάποια περίοδο… Είμαι βέβαιος ότι στο τέλος θα επιτύχει τους στόχους της η ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος, ώστε να υπάρξει η μεγίστη δυνατή συσπείρωση γύρω από την απόφαση που έχει λάβει το κόμμα.
Ερ. Πώς απαντάτε σε αυτούς που λένε ότι με το ΔΗΚΟ θα είναι μια απ’ τα ίδια, δηλαδή θα κυβερνήσετε τον τόπο με τα ίδια κατεστημένα, αναξιοκρατία, ρουσφέτια, χατίρια κλπ.
Απ. Από τις πρώτες πρώτες ημέρες της νέας διακυβέρνησης του τόπου, αυτό που θα επιδιώξουμε θα είναι η εμπέδωση της αξιοκρατίας μέσα από μια σειρά μέτρων, όπως είναι για παράδειγμα ο τρόπος διορισμού και επιλογής των μελών της δημόσιας υπηρεσίας, της εκπαιδευτικής υπηρεσίας, της υπηρεσίας που θα δημιουργηθεί για διορισμούς και προαγωγές των ημικρατικών οργανισμών. Επιτροπές που θα είναι υποχρεωμένες να απαντούν σε κάθε ενδιαφερόμενο, γιατί δεν προσελήφθη, γιατί δεν προήχθη. Πλέον θα είναι υποχρεωτικές οι αποφάσεις του συνταγματικού δικαστηρίου ή του διοικητικού δικαστηρίου. Εφόσον αναφέρονται στην ουσία, θα είναι υποχρεωτικά εφαρμοστέες. Θα εισαχθεί και μια σειρά άλλων μέτρων ώστε να διασφαλίζεται ότι ολιγότερο ρόλο θα διαδραματίζει η προσωπική συνέντευξη σε σχέση με την αξία, τα προσόντα, την πείρα που διαθέτει ο όποιος υποψήφιος είτε για πρόσληψη είτε για προαγωγή.
Ερ. Θα ξεπουλήσετε ημικρατικούς οργανισμούς;
Απ. Εύχομαι, το δημόσιο χρέος μας να είναι διαχειρίσιμο ώστε να μην υποχρεωθούν αυτοί που μας αποδίδουν τάχα την πρόθεση ξεπουλήματος, να το πράξουν οι ίδιοι όπως έκαναν με τα μέτρα που έχουν λάβει και που στο τέλος τέλος, ενώ οι ίδιοι τα εισηγούνται, τα αποδίδουν στην αντιπολίτευση ή στις νεοφιλελεύθερες απόψεις της αντιπολίτευσης. Κάποιαν ώρα, θα πρέπει να σοβαρευτούμε σε αυτόν τον τόπο και να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε την προπαγάνδα και να νομίζουμε ότι παράγουμε πολιτική. Δεν θα πρέπει να είμαστε δογματικά τοποθετημένοι στη διαχείριση μεγάλων κρατικών επιχειρήσεων. Θα πρέπει να νοικοκυρέψουμε τους ημικρατικούς οργανισμούς και θα πρέπει να διασφαλίσουμε τον ανταγωνισμό, γιατί τα μονοπώλια, το μόνο που δημιουργούν, είναι σοβαρά προβλήματα τα οποία πληρώνει ο καταναλωτής. Σημειώνω ότι μέσα από τη δημιουργία της Επιτροπής Διορισμών και Προαγωγών στους ημικρατικούς, ελευθερώνονται και αποκομματικοποιούνται από τα διοικητικά συμβούλια αυτοί οι οργανισμοί. Ακόμη, τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων θα επιλέγονται μέσα από καταξιωμένους γνώστες του αντικειμένου, ώστε να υπάρξει καλύτερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση αυτών των επιχειρήσεων.
Ερ. Βάλατε αλλοδαπούς και Τουρκοκύπριους στο ίδιο καλάθι στο θέμα των επιδομάτων. Διολίσθησε στην ξενοφοβία ο Αναστασιάδης και άλλαξε τις θέσεις του έναντι στους Τουρκοκύπριους, για να βγει Πρόεδρος;
Απ. Όχι ποτέ και ούτε ήταν δυνατόν να συμβεί κάτι ανάλογο. Όμως, αντιμετωπίζοντας την οικονομική κρίση θα πρέπει να ακολουθήσουμε πολιτικές που δεν έχουν ρατσισμό. Διότι, όταν περικόπτεις από τους φορολογούμενους και δεν περικόπτεις από τα επιδόματα για τους αλλοδαπούς ή δεν βάζεις κάποια κριτήρια για τους Τουρκοκύπριους, αμέσως δημιουργείς εχθρικά συναισθήματα απέναντι σε αυτούς από όσους υποχρεώνονται να υποστούν περικοπές επιδομάτων κλπ. Συνεπώς, χρειάζεται μια πολιτική η οποία δεν θα παραγνωρίζει τους Τουρκοκύπριους δικαιούχους, εφόσον είναι δικαιούχοι, και από την άλλη θα είναι δίκαιη για όλους τους πολίτες αυτού του τόπου. Πρέπει να πω ότι επεξεργαζόμαστε τη νομοθεσία, ώστε να είναι απολύτως συμβατή με όσα θέλουμε από τους Κύπριους υπηκόους, αλλά, την ίδια ώρα, να είναι και ανθρώπινη.
Δεν έχω τάξει σε κανέναν υπουργείο…
Ερ. Κάποιοι πλασάρονται ως νέοι υπουργοί και υφυπουργοί κλπ. Έχετε τάξει θέσεις;
Απ. Ένα θέλω να πω, και είναι προς τιμήν και της ηγεσίας του Δημοκρατικού Κόμματος, ότι ουδεμίαν στιγμή και ουδέποτε μέχρι σήμερα έχει συζητηθεί ακόμα και ο βαθμός συμμετοχής στη διακυβέρνηση. Πολύ περισσότερο δεν ήταν δυνατόν να συζητηθούν ονόματα. Ύστερα, επιδίωξή μας είναι η κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Δηλαδή, οι πολιτικές δυνάμεις που συντάσσονται ή αποδέχονται τις κυβερνητικές προτάσεις, θα έχουν όλη την ευχέρεια να συμμετέχουν σε ένα νέο σχήμα, έτσι ώστε μέσα από μια ευρύτερη δυνατή ενότητα να διαχειριστούμε τα μεγάλα εθνικά θέματα. Συνεπώς, δεν θεωρώ ότι είναι σοβαροί όσοι ισχυρίζονται ότι είτε θα είναι υποψήφιοι για υπουργοποίηση ή άλλως πως.
Ερ. Εσείς, όμως, έχετε σκεφθεί το νέο σχήμα;
Απ. Δεν είμαι απερίσκεπτος…
Σύμφωνα με τον Νίκο Αναστασιάδη, στο θέμα των υδρογονανθράκων «έπρεπε να ήταν διπλά προσεκτική η σημερινή κυβέρνηση, η οποία επεδίωξε άρον άρον να υπογράψει κάποιες συμφωνίες που θα δεσμεύουν την παρούσα και τις μέλλουσες γενιές».
2ΟΣ ΓΥΡΟΣ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ
«Μείναμε εκτεθειμένοι»
«Οι βεβιασμένες ενέργειες και οι χειρισμοί που έγιναν, είχαν ως αποτέλεσμα να μείνουμε εκτεθειμένοι και στη ρωσική πλευρά, αλλά και προς τους υπόλοιπους των ενδιαφερομένων»
Ερωτηθείς εάν οι σημερινές αποφάσεις για τα θέματα των υδρογονανθράκων της κυπριακής ΑΟΖ, δεσμεύουν τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Νίκος Αναστασιάδης απάντησε με νόημα ότι αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε να προβληματίσει τους κυβερνώντες. «Δηλαδή, δεν είναι μόνον οι υδρογονάνθρακες αλλά είναι και ορισμένα άλλα έργα που προγραμματίζονται, όπως για παράδειγμα ο τερματικός υγρών καυσίμων που θα στοιχίσει στο κράτος 500 εκατομμύρια. Υπάρχουν άλλες υπαλλακτικές προτάσεις με ολιγότερο κόστος και ενδεχόμενα με ευνοϊκότερους όρους… Από την ώρα, όμως, που θα υπογραφούν συμφωνίες, αυτές είναι δεσμευτικές δυστυχώς, εκτός εάν οι όροι του εγγράφου επιτρέπουν επαναδιαπραγμάτευση, κάτι που αμφιβάλλω. Γι αυτό και έπρεπε να ήταν διπλά προσεκτική η σημερινή κυβέρνηση, η οποία επεδίωξε άρον άρον να υπογράψει κάποιες συμφωνίες που θα δεσμεύουν την παρούσα και τις μέλλουσες γενιές», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ερ. Έγιναν λάθη στο θέμα της αναζήτησης και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων της κυπριακής ΑΟΖ;
Απ. Από την ενημέρωση που έχω, φαίνεται ότι από τη μια έγιναν βεβιασμένες κινήσεις και, από την άλλη, δεν υπάρχει η οφειλόμενη διαφάνεια η οποία θα έπρεπε να υπάρχει σε όλους τους τομείς. Εξ όσων γνωρίζω, η Επιτροπή Εμπορίου έχει ζητήσει μια σειρά από έγγραφα που αφορούν στις διάφορες ενέργειες της κυβέρνησης για τη διαχείριση του φυσικού αερίου, οι οποίες κρατήθηκαν απόρρητες. Έχω την εντύπωση ότι το μέγιστο που οφείλει μια κυβέρνηση στη διαχείριση τέτοιων θεμάτων, είναι η διαφάνεια και όχι η απόκρυψη όρων για παράδειγμα. Οι βεβιασμένες ενέργειες και οι χειρισμοί που έγιναν, είχαν ως αποτέλεσμα να μείνουμε εκτεθειμένοι.
Ερ. Εννοείτε αναφορικά με τα όσα έγιναν στο πλαίσιο του 2ου γύρου αδειοδότησης τεμαχίων της κυπριακής ΑΟΖ;
Απ. Ναι, αυτό εννοώ. Και δεν έχουμε μείνει μόνον εκτεθειμένοι στη ρωσική πλευρά, αλλά και προς τους υπόλοιπους των ενδιαφερομένων. Ενώ θα μπορούσε να γίνει μια διαπραγμάτευση με όλους, με διαφανείς όρους. Αντί αυτού, κατά τρόπο ανορθόδοξο, η 5η εταιρεία/κοινοπραξία στη σειρά αξιολόγησης τοποθετήθηκε πρώτη στον κατάλογο, με αποτέλεσμα να φθάσουμε στο σημείο να επικρινόμαστε από όλους τους υπόλοιπους και στη συνέχεια καταλήξαμε να ακυρώσουμε τη διαπραγμάτευση, γεγονός το οποίο μας άφησε εκτεθειμένους.
Μήνυμα προς τα ΗΕ
«Μια επανάληψη αποτυχημένων δογμάτων, που έδιδαν την εικόνα ότι το κυπριακό πρόβλημα είναι πρόβλημα δικοινοτικής διαφοράς και άφηναν στο απυρόβλητο την Τουρκία, αποενοχοποιώντας την μάλιστα, δεν μπορεί να επαναληφθεί»
Η άμεση προτεραιότητα του Νίκου Αναστασιάδη, όπως ο ίδιος ανέφερε στη συνέντευξή του στην «Αλήθεια», είναι η ανόρθωση της οικονομίας, κάτι που, όπως εξήγησε, συνδέεται άμεσα και με το Κυπριακό. «Δηλαδή, η δημιουργία τέτοιων συνθηκών που η οικονομία μας να μην επιδέχεται ούτε της ειρωνείας του όποιου κ. Μπαγίς ούτε να γίνουμε δέκτες πιέσεων από χώρες που ενδεχόμενα να μας δανείζουν. Αυτό δεν σημαίνει ότι το Κυπριακό θα σταλεί στις καλένδες. Αντίθετα, αυτό το οποίο παράλληλα θα γίνεται είναι η καλή προετοιμασία μέσα από τη συλλογική διαχείριση, δηλαδή το εθνικό συμβούλιο, έτσι όπως θα είναι αναβαθμισμένο για να αρχίσει αμέσως τη μελέτη και την προετοιμασία ενός συνολικού πλαισίου προτάσεων, με τη βοήθεια εμπειρογνωμόνων. Και έτσι καλά προετοιμασμένοι, και αφού διασφαλίσουμε μια διαδικασία που θα μπορεί να δώσει αποτέλεσμα, θα μελετήσουμε και το χρόνο έναρξης ενός διαλόγου με βάση μια νέα διαδικασία, που επαναλαμβάνω, δεν μπορεί να αφήνει εκτός την ΕΕ και η οποία, την ίδια ώρα θα καθιστά με τους τρόπους που θα μελετήσουμε, υπόλογο την Τουρκία, για τις προτάσεις που θα κατατίθενται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» συμπλήρωσε.
Ερ. Άρα, εάν εκλεγείτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας το Φεβρουάριο, δεν θα ασχοληθείτε αμέσως με το Κυπριακό, θα το αφήσετε για αργότερα…
Απ. Χρειάζεται καλή προετοιμασία και ιδιαίτερα μια νέα διαδικασία που θα μπορεί να αποδώσει αποτελέσματα. Μια επανάληψη αποτυχημένων δογμάτων, που έδιδαν την εικόνα ότι το κυπριακό πρόβλημα είναι πρόβλημα δικοινοτικής διαφοράς και άφηναν στο απυρόβλητο την Τουρκία, αποενοχοποιώντας την μάλιστα, δεν μπορεί να επαναληφθεί. Συνεπώς, και αυτό είναι ένα μήνυμα και προς τα Ηνωμένα Έθνη και προς κάθε ενδιαφερόμενο, θα πρέπει να μελετηθεί προσεκτικά όχι βεβαίως η πρόταση του κ. Μπαγίς, αλλά μια διαδικασία η οποία να δίδει το μήνυμα στην ελληνοκυπριακή πλευρά ότι κάποιοι παρακολουθούν τις πρόνοιες μιας ενδεχόμενης λύσης και θα ενεργούν κατά τρόπο υποβοηθητικό στην εξεύρεση μιας λύσης αποδεκτής και από τους Ελληνοκύπριους. Και αυτό δεν σημαίνει ότι θα παραγνωριστούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.
Ερ. Για πολυμερή διάσκεψη μιλάτε;
Απ. Δεν μίλησα ποτέ για διάσκεψη. Μιλούσα για διευρυμένο κύκλο συνομιλιών χωρίς χρονοδιαγράμματα, χωρίς επιδιαιτησίες, κάτω από συμφωνημένο εξ’ αρχής πλαίσιο για το τι επιδιώκουμε. Δηλαδή, τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα ομόσπονδο δικοινοτικό κράτος, βασισμένο στις αρχές και αξίες της ΕΕ και των όσων η ΕΕ ζητεί από τα κράτη μέλη.
Ερ. Με αυτή την οικονομική κατάσταση που βιώνει σήμερα η Κύπρος, μπορούμε να σκεφτόμαστε το Κυπριακό σοβαρά;
Απ. Δεν μπορεί να μην σκεφτόμαστε και το Κυπριακό, διότι, πιστεύω, ότι μεγαλύτερη ανάπτυξη θα υπάρξει εάν υπάρξει σταθερότητα και ειρήνη στην Κύπρο. Θα μετατραπεί η πατρίδα μας, κυριολεκτικά, σε έναν παράδεισο, αρκεί η λύση που θα βρεθεί να είναι τέτοια που να μην δημιουργεί νέες τριβές που πιθανώς να μας οδηγήσουν στην καταστροφή. Εννοώ ότι η σταθερότητα και η προοπτική που δημιουργούνται μέσα από τη λύση, μπορεί να εξουδετερωθούν εάν οι πρόνοιες της λύσης είναι τέτοιες που θα οδηγήσουν σε νέες συγκρούσεις ή αστάθεια.
Ερ. Σε ότι αφορά τη λύση του Κυπριακού, δεν θα είναι βαρίδι η στήριξή σας από το ΔΗΚΟ; Καταλαβαίνετε τι εννοώ…
Απ. Δεν βλέπω κανένα βαρίδι από την όποια συνεργασία έχουμε επιτύχει. Αντίθετα, θεωρώ πως εάν μέσα από τη συλλογικότητα υπάρχει και η πραγματική διαβούλευση, τότε μπορούμε να δημιουργήσουμε τις προοπτικές για λύση. Διότι, μέσα από τη συλλογικότητα και την πραγματική διαβούλευση δημιουργείται μια ευρύτερη αποδοχή και μια ευρύτερη ενότητα γύρω από συγκεκριμένους τόπους και όχι γύρω από πρόσωπα. Βεβαιότατα, στο διάλογο που θα γίνεται στο εθνικό συμβούλιο, απαιτείται απ’ όλους η αναγνώριση της αναγκαιότητας να εργασθούμε συνειδητά για την εξεύρεση μιας λύσης, προκειμένου να απαλλάξουμε την πατρίδα μας από στρατεύματα κατοχής και όλα τα αρνητικά δεδομένα που δημιουργούνται από τη σημερινή κατάσταση. Δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι ο χρόνος, δυστυχώς, πάντοτε λειτουργεί αρνητικά.