Αρχική | ΔΗΛΩΣΕΙΣ & ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ | Δελτίο Τύπου για τη θεματική της Ασφάλειας του Πολίτη και τη Μετανάστευση

Δελτίο Τύπου για τη θεματική της Ασφάλειας του Πολίτη και τη Μετανάστευση

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Δελτίο Τύπου για τη θεματική της Ασφάλειας του Πολίτη και τη Μετανάστευση

 

Ο υποψήφιος πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, κ. Νίκος Αναστασιάδης συνεχίζοντας την πορεία διαλόγου με τους πολίτες παρουσίασε σήμερα τις προτάσεις του για την Ασφάλεια του Πολίτη και τη Μετανάστευση.


Κατέθεσε προτάσεις που αφορούν την διοικητική αναδιοργάνωση της Αστυνομίας, την καταστολή του κοινού αλλά και του οργανωμένου εγκλήματος και την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών. Πρότεινε επίσης  την απεξάρτηση της Πυροσβετικής Υπηρεσίας από την αστυνομία. Κατάθεσε επίσης συγκεκριμένα μέτρα για αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης καθώς και προτάσεις για την ομαλή ένταξη των νόμιμων μεταναστών στο κοινωνικό σύνολο. 

Για τον ανασχεδιασμό της οργάνωσης της Αστυνομίας ο κ. Αναστασιάδης, ανάμεσα σε άλλα μέτρα πρότεινε:
•    Αλλαγή στη διοικητική δομή και αποκέντρωση εξουσιών.
•    Απαλλαγή των αστυνομικών από μη αστυνομικής φύσεως εργασίες και εφαρμογή της εναλλαξιμότητας σε ορισμένες υπηρεσίες. 
•    Αναβάθμιση της εκπαίδευσης και εξειδίκευσης των μελών της Αστυνομίας
•    Περιορισμό της «κρατοκεντρικής» αντίληψης που επικρατεί σήμερα με την συμμετοχή του αρμόδιου υπουργού στη διαδικασία διορισμού, προαγωγών και μεταθέσεων στην Αστυνομία.

Για το έγκλημα πρότεινε τη χάραξη μίας ολοκληρωμένης πολιτικής πρόληψης και καταστολής με την υιοθέτηση διαφόρων μέτρων όπως:
•    Παροχή κινήτρων σε όποιον δίδει πληροφορίες στις αρχές
•    Άνοιγμα λογαριασμών και άρση του τραπεζικού απορρήτου από τις ελεγκτικές αρχές.
•    Παροχή προστασίας προσώπων που καταγγέλλουν φαινόμενα διαφθοράς.

Για την μάστιγα των ναρκωτικών ο υποψήφιος πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε μέτρα  για την πρόληψη, τη θεραπεία και καταστολή με βάση τη φιλοσοφία μια ορθή πολιτική πρέπει να κατευθύνει τους εξαρτημένους στη θεραπεία και όχι στη φυλακή. 

Για το θέμα των νεαρών που εμπλέκονται σε παραβάσεις ο κ. Αναστασιάδης πρότεινε την ανάπτυξη προγραμμάτων προστασίας ανηλίκων, τη σύσταση δικαστηρίου αρμόδιο για θέματα ανηλίκων, καθώς και την εφαρμογή του θεσμού του συνηγόρου του ανηλίκου. 

Ο υποψήφιος πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι έχει αποδειχθεί ότι όταν η νόμιμη μετανάστευση γίνει βάσει  συγκροτημένης μεταναστευτικής πολιτικής συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη. Πρότεινε την εκπόνηση μελέτης η οποία θα ερευνήσει στον αριθμό των νόμιμων μεταναστών που «αντέχει» η Κυπριακή Δημοκρατία καθώς και την επανεξετάση των επαγγελμάτων που επιτρέπεται η απασχόληση μεταναστών από τρίτες χώρες. Εισηγήθηκε επίσης σειρά μέτρων που αποσκοπούν στην ομαλή ένταξη των μεταναστών στο κοινωνικό σύνολο. 

Για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης πρότεινε:
1.    Αναθεώρηση της επιδοματικής πολιτικής η οποία σήμερα λειτουργεί ως κίνητρο προσέλευσης και άλλων αιτητών ασύλου και αποδείχτηκε προβληματική
2.    Δημιουργία κατάλληλων κέντρων υποδοχής για διαμονή αιτητών ασύλου και επίσπευση της δημιουργίας του Κέντρου υποδοχής στην Μεννόγια
3.    Τροποποίηση της νομοθεσίας για την επιβολή αποτρεπτικών ποινών σε όσους προωθούν ή απασχολούν παράνομα μετανάστες
4.    Αναθεώρηση των κριτηρίων και αυστηρή εφαρμογή των διαδικασιών εισόδου φοιτητών από τρίτες χώρες.
Σχετικά με την παραχώρηση πολιτικού ασύλου πρότεινε επίσης την απλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας εκδίκασης των αιτήσεων ασύλου.

Ολόκληρη η ομιλία εδώ

Share on: Post on FacebookFacebook Add to your del.icio.usdel.icio.us Digg this storyDigg StumbleUponStumbleUpon TwitterTwitter
  • Αποστολή άρθρου Αποστολή άρθρου
  • Εμφάνιση εκτύπωσης Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Προβολη ως Plain Text Προβολη ως Plain Text
Share on: Post on FacebookFacebook Add to your del.icio.usdel.icio.us Digg this storyDigg StumbleUponStumbleUpon TwitterTwitter

Λέξεις κλειδιά για το άρθρο:

Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο

5.00