Του Παναγιώτη Τσαγγάρη
Αποφασισμένος για ριζοσπαστικές τομές εμφανίζεται ο Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος δηλώνει ότι μαζί με τα κόμματα που θα τον στηρίξουν θα αφήσει τη σφραγίδα του. Δεσμεύεται ότι προτάσεις για το Κυπριακό δεν θα κατατίθενται, εάν δεν συγκεντρώνουν στήριξη κομμάτων που να εκπροσωπούν τουλάχιστον το 75% του εκλογικού σώματος, βάσει των αποτελεσμάτων των τελευταίων βουλευτικών εκλογών. Παράλληλα, σημειώνει πως η πρότασή του για υφυπουργούς δεν είναι αντισυνταγματική, ενώ δηλώνει ότι θα μειώσει το μισθό του Προέδρου κατά 25% και των υπουργών κατά 20%. Δεσμεύεται να δώσει στη δημοσιότητα τη δήλωσή του για το Πόθεν Έσχες, ενώ το ίδιο θα ισχύει για όλους τους αξιωματούχους. Τονίζει, ακόμη, πως ο ίδιος και το κόμμα του είναι υπέρ της διεξαγωγής έρευνας για τις τράπεζες και της απόδοσης ευθυνών σε τραπεζίτες, ενώ επισημαίνει ότι απαιτείται παράλληλα και σχέδιο ανάκαμψης του τραπεζικού τομέα.
–Κύριε Αναστασιάδη μεταμορφώνεστε πολιτικά;
Η προπαγάνδα είναι μια τέχνη, η οποία, κυρίως στα κομμουνιστικά κόμματα, έχει προτεραιότητα στην επιμόρφωση των ηγετικών στελεχών. Όμως δεν θα εγκλωβιστώ εις το τι το ΑΚΕΛ προβάλλει για μεταλλάξεις. Και δεν υπάρχει σύγχρονος πολιτικός που να διαπιστώνει ότι μεταβάλλονται οι συνθήκες αλλά οι θέσεις του να παραμένουν αμετάβλητες, ακόμη και όταν δεν μπορούν να υλοποιηθούν. Αλλά το πιο σημαντικό είναι άλλο. Πώς μπορείς να είσαι χρήσιμος σε σύγχρονα προβλήματα, εάν δεν αναπροσαρμόσεις πολιτικές; Εάν μείνεις με τις συνταγές που γνώριζες στο παρελθόν, θα αποτύχεις…
–Σε αυτό το πλαίσιο έγινε και η διαβούλευση με το ΔΗΚΟ; Διότι αυτό που ερμηνεύεται, δημοσιογραφικά αν θέλετε, είναι ότι κάνατε πίσω από διαχρονικές σας θέσεις, τουλάχιστον στο Κυπριακό…
Αυτό το οποίο γίνεται σε κάθε υγιή πολιτική συνεργασία μεταξύ δυνάμεων για να συγκυβερνήσουν, όπως αν θέλετε μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών και τώρα των Φιλελεύθερων, είναι η μη δογματική προσέγγιση. Και συνεπώς οπωσδήποτε υπάρχουν από πλευράς των ηγετών ή ακόμη και των προγραμματικών θέσεων κάποιες διαφοροποιήσεις για να είναι δυνατόν να εφαρμοστεί ένα ελάχιστο πρόγραμμα προκειμένου να υπάρξει μια ομαλή διακυβέρνηση. Επί του προκειμένου, οι βασικές θέσεις ούτως ή άλλως συνέπιπταν. Το ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2009 ήταν ομόφωνο. Στη βάση εκείνης της απόφασης διαμορφώθηκε και η Διακήρυξη του Ενδιάμεσου χώρου, όπως και στις Συμφωνίες του ’77 και ’79, στη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου, σε ψηφίσματα των Η.Ε. κ.λπ. Συνεπώς, οι βασικές πτυχές παραμένουν, οι βασικές θέσεις παραμένουν, αλλά το πιο σημαντικό είναι πως συμφωνούμε ότι θα επιδιώξουμε μέσα από τη συλλογικότητα και τον διάλογο στο Εθνικό Συμβούλιο, πριν από την έναρξη της όποιας διαδικασίας, πρώτον να επιτύχουμε την ενεργό εμπλοκή της Ε.Ε. και δεύτερον ότι η Τουρκία θα καθίσταται υπόλογη για τις όποιες προτάσεις κατατίθενται, είτε από πλευράς των τ/κ είτε από την ίδια…
–Και επ’ αυτού έχουμε και το θέμα των Διευρυμένων Συνομιλιών…
Βεβαίως…
–Και πώς διευθετήθηκε αυτό δηλαδή;
Με τον τρόπο που σας εξήγησα. Η θέση για εμπλοκή της Ε.Ε. έγινε αποδεκτή από το ΔΗΚΟ και έγινε από δικής μου πλευράς αποδεκτό ότι είναι το Εθνικό Συμβούλιο που θα καθορίζει τη μορφή και τον τρόπο της διαδικασίας αλλά με ζητούμενο το πώς θα καθίσταται η Άγκυρα υπόλογη για τις όποιες θέσεις και να ελέγχεται ως κατοχική δύναμη. Συνεπώς, δεν θεωρώ ότι μπορεί να δίδεται η εικόνα περί αλλαγής θέσεων. Δηλαδή, τα θέματα διαδικασίας που θα οδηγήσουν στη λύση με ουσιαστικό περιεχόμενο, δεν νομίζω να έχουν τόση σημασία όση έχει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Και το αποτέλεσμα καθορίζεται με βάση των όσων έχω προαναφέρει για τις ομόφωνες αποφάσεις κ.λπ.
–Το ΔΗΚΟ είχε όμως κάποιες ευαισθησίες ως προς το Σχέδιο Ανάν, τις προτάσεις του Δημήτρη Χριστόφια, τις τέσσερεις ελευθερίες των Τούρκων και τις θέσεις στο Περιουσιακό. Αυτά έγιναν αποδεκτά από δικής σας πλευράς…
Μα δεν είναι τώρα που έγιναν αυτά αποδεκτά. Είναι από το 2004 που μιλώ για τον σεβασμό μου απέναντι στη συντριπτική πλειοψηφία που απέρριψε το Σχέδιο Ανάν. Αλλά και από το 2006 μέσα από συνεντεύξεις μου, έγγραφα και ομιλίες μου στη Βουλή, μέσα από μια τεκμηριωμένη θέση, την οποία επισύναψα στις προτάσεις μου που έδωσα στο ΔΗΚΟ, καταδεικνύεται ότι δεν είναι τωρινή η θέση μου ότι μια επαναφορά του Σχεδίου, είτε όπως έχει είτε με παραλλαγές, θα οδηγήσει σε μια δεύτερη απόρριψη και μια δεύτερη απόρριψη θα σημαίνει εθνική αυτοκτονία. Επομένως, δεν είναι θέμα υπαναχώρησης. Αυτό απαιτεί ο πολιτικός ρεαλισμός…
–Και οι προτάσεις Χριστόφια;
Περιέχονται στο έγγραφο που κατέθεσα στο Εθνικό Συμβούλιο τον Μάιο του 2010. Ευτυχώς είναι γραπτώς…
–Για να αποσυρθούν;
Ναι. Και μάλιστα εισηγούμαστε και τον τρόπο που θα αποσυρθούν. Και βρισκόμαστε σε σύμπτωση απόψεων και με το ΔΗΚΟ και ελπίζω και με τα υπόλοιπα κόμματα που διαβουλευόμαστε ότι προκειμένου να μην υποστούμε το όποιο κόστος από την απόσυρση, να ετοιμάσει το Εθνικό Συμβούλιο –με τη βοήθεια εμπειρογνωμόνων– ένα συνολικό πλαίσιο προτάσεων, πρώτον για να ξέρουμε πού κινούμαστε, αλλά την ίδια ώρα δεν θα περιλαμβάνονται οι όποιες προτάσεις του κ. Χριστόφια, που είτε θεωρούνται γενναιόδωρες, είτε αφορούν τις τέσσερεις ελευθερίες για τους Τούρκους πολίτες, είτε στις όποιες άλλες απαράδεκτες υποχωρήσεις έχει προβεί.
–Είστε διατεθειμένος, στην περίπτωση συνεργασίας σας με το ΔΗΚΟ, το πρόσωπο του Διαπραγματευτή να μην προέρχεται από τον δικό σας κομματικό χώρο;
–Πρώτα απ’ όλα δεν έθεσε θέμα στην πρόταση μου από πού θα πρέπει να προέρχεται το πρόσωπο. Το κριτήριο είναι ένα. Να είναι προσωπικότητα πολιτικού και ιδιαίτερα νομικού κύρους. Συνεπώς, δεν με ενδιαφέρει ο ιδεολογικός χώρος προέλευσης του προσώπου που θα αναλάβει. Ούτε και είναι θέμα συναλλαγής το ποια προσωπικότητα θα είναι ο Διαπραγματευτής. Η ουσία είναι μία. Το πρόσωπο που θα διοριστεί θα είναι μετά από διαβούλευση του Συμβουλίου Αρχηγών, προκειμένου να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση…
–Δηλαδή η διαβούλευση για τον Διαπραγματευτή δεν θα γίνει μεταξύ των κομμάτων με τα οποία θα συνεργαστείτε…
Όχι. Με όλα για να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή συναίνεση.
–Και με τα της οικονομίας;
Μα έχουμε καταλήξει και εκεί με το ΔΗΚΟ. Δεν νομίζω να είχαμε βασική διαφορά…
–Υπήρχε, στους Ημικρατικούς Οργανισμούς…
Μα δεν μπορεί κανένας να είναι δογματικός στις θέσεις του και μακάρι οι διαφωνίες σε τόσο σημαντικά θέματα, όπως είναι η οικονομική πολιτική, να περιορίζονται σε τέτοιου είδους διαφορές. Εμείς έχουμε πει ότι κάποιοι κερδοφόροι ημικρατικοί οργανισμοί θα μπορούσαν να μετοχοποιηθούν, με την κυβέρνηση να διατηρεί το πλειοψηφικό πακέτο, να εξευρεθεί ένας στρατηγικός επενδυτής και να δοθούν δωρεάν ή με προνομιακούς όρους μετοχές στους εργαζόμενους. Υπάρχει μία διαφορετική αντίληψη από τους συνεργάτες μας. Ε, αυτό είναι θέμα το οποίο μπορεί να αποτελέσει σημείο σύγκρουσης μπροστά στις τόσες άλλες σημαντικές πτυχές της οικονομίας και στις οποίες συμφωνούμε; Έχει σημασία όμως ότι για τους ημικρατικούς συμφωνούμε ότι όσοι έχουν εξαντλήσει τον σκοπό για τον οποίο έχουν δημιουργηθεί, να καταργηθούν. Και αυτό θα γίνει με προστασία των εργαζομένων.
–Και στο ζήτημα των μετοχοποιήσεων; Πώς ξεπεράστηκε αυτό;
Ξεπεράστηκε με την έννοια ότι δεν είμαστε δογματικοί να εμμείνουμε σε μια ανάλογη θέση.
Δεν θα περιφρονήσω ποτέ την αντιπολίτευση
–Πάντως το ΑΚΕΛ ισχυρίζεται ότι δεν θα τηρήσετε τις δεσμεύσεις/υποσχέσεις σας προς τα άλλα κόμματα, το ΔΗΚΟ και με όποιες άλλες δυνάμεις συνεργαστείτε. Είτε αυτές αφορούν το Κυπριακό είτε στα θέματα οικονομίας, όπου διακατέχεστε από νεοφιλελεύθερες προσεγγίσεις, όπως υποστηρίζει…
Πρώτον, δεν θα ακολουθήσω το παράδειγμα της τελευταίας πενταετίας. Δεύτερον, θα υλοποιήσω μέχρι και το τελευταίο γιώτα όσων δεσμεύσεων αναλάβω. Τρίτον, δεν θα σταματήσω να θεωρώ ότι η καλύτερη συνταγή αντιμετώπισης των προβλημάτων είναι η συλλογικότητα. Τέταρτον, δεν θα περιφρονήσω ποτέ την αντιπολίτευση, η οποία θα είναι κομμάτι του διαλόγου. Και πέμπτον, θα αφήσω τη σφραγίδα μου, και εύχομαι σε αυτή την προσπάθεια να μη συναντήσω τη στείρα άρνηση της αντιπολίτευσης.
–Λέχθηκε ότι δεσμεύεστε να μην κατατίθενται προτάσεις για το Κυπριακό, εάν δεν συμφωνεί τουλάχιστον το 75% του Εθνικού Συμβουλίου;
Μάλιστα. Και δεν με ενοχλεί ποσώς. Εάν θέλεις και πιστεύεις στη συλλογικότητα θα πρέπει να σέβεσαι και την πλειοψηφία…
–Διευκρινίστε μας για ποιο 75% μιλάμε…
Τόσα κόμματα όσα απαιτούνται για να εκφράζουν το 75% του εκλογικού σώματος, βάσει των αποτελεσμάτων των τελευταίων βουλευτικών εκλογών.
–Μα αυτό αλλάζει άρδην το όλο σκηνικό που είχαμε μέχρι σήμερα για τον ρόλο του Εθνικού Συμβουλίου…
Μάλιστα. Και τη διασφάλιση της συλλογικότητας και αναβαθμίζεται ο συμβουλευτικός ρόλος του Ε.Σ. Μόνο έτσι μπορούμε να πάμε μπροστά. Ας το συνειδητοποιήσουμε. Η πικρά εμπειρία των τελευταίων χρόνων διδάσκει ότι έπρεπε να είχαμε τολμήσει να λάβουμε αποφάσεις που να διασφαλίζουν τη συλλογικότητα ή, αν θέλετε, και να προφυλάσσουν από την αλαζονεία και τις συμπεριφορές του όποιου είναι στην εξουσία και ο οποίος ενδεχόμενα να έχει τάσεις εκτροπής.
«Θα μειώσω τον μισθό του Προέδρου κατά 25%»
–Με τα υφυπουργεία τι γίνεται; Είναι αντισυνταγματικό τελικά;
Εάν ήταν αντισυνταγματικό αυτό που εισηγούμαι, θα ήταν αντισυνταγματικός και ο διορισμός του κ. Μαυρογιάννη ως υφυπουργού για θέματα ευρωπαϊκών υποθέσεων. Εάν υπήρξαν ειδικές ρυθμίσεις για τον κ. Μαυρογιάννη, είναι διότι έπρεπε να εξευρεθεί τρόπος για να επανέλθει ο άνθρωπος στην υπηρεσία του, γιατί έχει μακρά υπηρεσία ακόμα στο διπλωματικό σώμα. Δεν υπάρχει τίποτα το αντισυνταγματικό. Μιλάμε για υφυπουργούς παρά τω Προέδρω, με ανάθεση από το Υπουργικό Συμβούλιο ειδικών καθηκόντων, δεν θα συμμετέχουν στο Υπουργικό Συμβούλιο. Για λόγους συντονισμού, μπορεί να υπάρξει Κυβερνητικό Συμβούλιο, στο οποίο θα συμμετέχουν, κάτι όμως που δεν είναι Συνταγματικό Σώμα, θα είναι απλούστατα μια άλλη μορφή συλλογικότητας. Αλλά το πλέον σημαντικό είναι πως με τη δημιουργία των υφυπουργείων θα μπορούμε να συμμετέχουμε σε όλες τις πολιτικές της Ε.Ε. Με τη σημερινή σύνθεση του Υπουργικού δεν μπορούμε να παρακολουθούμε τι γίνεται στην Ε.Ε. σε υπουργικό και πολιτικό επίπεδο. Ακολουθούμε δηλαδή την πολιτική της άδειας καρέκλας…
–Ναι αλλά το κόστος…
Όσον αφορά το κόστος όχι μόνο δεν θα υποστεί το όποιο κόστος ο Κύπριος φορολογούμενος πρώτον γιατί είμαι αποφασισμένος όχι απλώς να μην παίρνω επίδομα εξωτερικού, αλλά να μειωθεί και ο μισθός του Προέδρου κατά 25% και ενδεχόμενα κατ’ ανάλογο ποσοστό ή τουλάχιστον κατά 20% ο μισθός των υπουργών και επιπλέον η εξοικονόμηση που θα γίνει από την επίσπευση και την ορθή υλοποίηση των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, τα οφέλη δηλαδή που θα έχει η Οικονομία, όπως για παράδειγμα στα θέματα ανάπτυξης που σήμερα θες τρία έως έξι χρόνια για μια άδεια. Αυτό πλέον θα γίνεται τάχιστα, διότι θα υπάρχει συντονισμός και επίβλεψη. Το ίδιο θα γίνει στα θέματα ενέργειας, περιβάλλοντος, αθλητισμού κ.λπ.
Πόθεν Έσχες για όλους
–Τι θα γίνει με το Πόθεν Έσχες;
Έχουμε πρόταση πως όποιος αναλαμβάνει ένα αξίωμα πρέπει να κάνει δήλωση για το Πόθεν Έσχες…
–Και να δημοσιοποιείται, έτσι;
Μάλιστα, και την ίδια ώρα να είναι υποχρεωμένος να καταθέτει δήλωση Πόθεν Έσχες ανά διετία, καθώς και με την αποχώρησή του από το αξίωμα. Και δεν θα περιοριστούμε στα κρατικά αξιώματα αλλά σε όλα τα πολιτειακά αξιώματα ή και τα Δ.Σ. των Ημικρατικών, έτσι ώστε να υπάρχει αυστηρός έλεγχος.
–Εσείς ως υποψήφιος είσαστε διατεθειμένος να τα δώσετε στη δημοσιότητα;
Βεβαιότατα. Δεν έχω κανένα πρόβλημα. Όπως δεν έχω πρόβλημα να καταθέτω τα περιουσιακά μου στοιχεία στη Βουλή. Αλλά δεν έχω κανένα πρόβλημα να τα δώσω και στη δημοσιότητα…
–Θα το πράξετε;
Ναι. Και θα υπάρξει και ο κώδικας ηθικής δεοντολογίας που θα υπογράφουν όλοι όσοι αναλαμβάνουν αξιώματα ότι δεν έχει κανένα έννομο συμφέρον στη θέση που διορίζεται και ότι θα τηρήσει κατά γράμμα τους κανόνες χρηστής διοίκησης όπως ακριβώς η Ε.Ε. υπαγορεύει.
Το ΝΑΤΟ, ο Συνεταιρισμός, το αέριο και το Ισραήλ
–Θα εντάξετε την Κύπρο στο ΝΑΤΟ;
Είναι η θέση μου. Πρώτον, να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με το ΝΑΤΟ και αν τα κόμματα στη Βουλή συμφωνούν να αποταθούμε και για ένταξη.
–Στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη;
Εκατό τοις εκατό. Την επομένη. Σ’ αυτό συμφωνούμε όλα τα κόμματα πλην του ΑΚΕΛ.
–Και το φυσικό αέριο θα το εκμεταλλευτούμε κατόπιν διαβούλευσης με την Τουρκία;
Δεν έχει δικαίωμα η Τουρκία για να είναι και υποκείμενο διαλόγου έτσι ώστε να διαβουλευτούμε μαζί της για το φυσικό αέριο. Αντίθετα, εκείνο που είπα, και είναι και στις θέσεις μου, είναι πως η πολιτική ισότητα δεν σημαίνει ούτε αριθμητική ισότητα ούτε ισότητα στη συμμετοχή των πόρων του φυσικού πλούτου της χώρας. Και αυτή είναι πρόταση δική μου, η οποία υπάρχει στις θέσεις μου, που έδωσα στα κόμματα. Επομένως, ας σταματήσουν οι υποβολιμαίες υποσκάψεις, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με τις δικές μου θέσεις.
–Θα συνεχίσετε την ανάπτυξη των σχέσεων με το Ισραήλ;
Και θα την εμβαθύνουμε. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να έρθουμε σε σύγκρουση με παραδοσιακά φίλια αραβικά κράτη. Οι θέσεις μας για το παλαιστινιακό δεν αλλάζουν και δεν θα αλλάξουν. Αλλά δεν θα υπαγορεύονται οι σχέσεις μας με το Ισραήλ από το τι θα αποφασίζουν οι Παλαιστίνιοι ή οι Σύριοι ή οι Ιρανοί. Όπως κι εμείς άλλωστε δεν παρεμβαίνουμε στις σχέσεις που θέλουν να αναπτύξουν οι Παλαιστίνιοι με την Τουρκία ή με άλλα κράτη.
Οι τράπεζες, οι τραπεζίτες και οι προστάτες τους
–Το κόμμα σας χαρακτηρίζεται ως ο προστάτης των τραπεζών, τραπεζιτών και μεγαλοεπιχειρηματιών και δεν νοιάζεται για τον απλό πολίτη, τον εργάτη…
Ναι, και εκείνοι που δήλωναν ότι νοιάζονται έστειλαν στην ανεργία τους απλούς πολίτες. Είτε ήταν εργάτες, είτε γεωργοί, είτε γεωργοκτηνοτρόφοι είτε και είτε… ο απλός άνθρωπος για τους κυβερνώντες περιορίζεται στους εργαζομένους του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Και δεν έχουμε τίποτα εναντίον των εργαζομένων αυτών. Αυτό που αποτελεί όμως μέγα ψεύδος είναι ότι δήθεν είμαστε προστάτες των τραπεζών. Αντίθετα, εμείς θέλουμε έρευνα και κυρώσεις. Την ίδια ώρα θέλουμε και σωστό διαρθρωτικό σχέδιο για το πώς θα επανακτήσουν οι τράπεζες την αξιοπιστία τους και δεν είναι με το να κατηγορείς από το πρωί μέχρι το βράδυ τον τραπεζικό σου τομέα που επιτυγχάνεις αυτό που έπρεπε να γίνεται χωρίς πολύ θόρυβο. Δηλαδή, πρώτον οι έρευνες και να αποδοθούν ευθύνες και να πάνε και στο δικαστήριο αν έτσι πρέπει και δεύτερον να υπάρξει ένα συγκεκριμένο σχέδιο ανασυγκρότησης των τραπεζών, έτσι ώστε να ανακτήσουν και τη φερεγγυότητα και την αξιοπιστία τους. Αυτά να κάνουμε, και ας σταματήσουμε τον λαϊκισμό και την απόδοση κατηγοριών ότι τάχα κάποιοι είναι οι προστάτες των τραπεζών. Και αυτοί που κατηγορούν τις τράπεζες είναι οι ίδιοι που επέλεξαν δύο υπουργούς οικονομικών από τη μεγαλύτερη τράπεζα και προστατεύουν κάποιους άλλους της άλλης δεύτερης τράπεζας. Δεν είναι μαζί μας που είχαν όλες εκείνες τις σχέσεις κάποιοι διοικητικοί άλλων τραπεζών. Συνεπώς, ας πάψουν να προσπαθούν να καλύψουν τις δικές τους ευθύνες κατηγορώντας άλλους. Ούτε στο χέρι μας είναι, ούτε και είπαμε να αποτραπεί κάποια έρευνα. Αντίθετα, επιζητούμε την έρευνα και την απόδοση ευθυνών, γιατί ακριβώς υπάρχουν και ευθύνες σε κάποιες τράπεζες και σε κάποιους τραπεζίτες.
Έτοιμα Νομοσχέδια
–Κύριε Αναστασιάδη, ακούγεστε αποφασισμένος για ριζοσπαστικές τομές και όπως λέτε θα κάνετε πολλά. Ο απλός πολίτης γιατί να σας πιστέψει; Ποια η εγγύηση ότι όντως θα τα κάνετε όλα αυτά;
Έχω ήδη δώσει οδηγίες και έχουν καταρτιστεί ομάδες νομικών, οι οποίες είναι επιφορτισμένες με το έργο της νομοτεχνικής επεξεργασίας για καθεμία από τις εξαγγελίες που χρειάζεται νομική ρύθμιση, έτσι ώστε αν με τη βοήθεια του Θεού και τη βούληση του λαού πετύχουμε την εκλογή στην εξουσία, την επομένη να κατατεθούν ως Νομοσχέδια στη Βουλή, και τάχιστα και άμεσα να πάρουν και τη μορφή της υποχρεωτικότητας μέσα από τη νομοθετική ρύθμιση. Η απόφαση είναι μία. Να υλοποιήσουμε πάραυτα όσα δεσμευτήκαμε προεκλογικά. Και θα το πράξουμε.
Καθημερινή Κύπρου, 9 Σεπτεμβρίου 2012