Προτείνουμε ταυτόχρονα και συγκεκριμένα μέτρα που έχουν σαν στόχο να προωθήσουν την ανάπτυξη για να λυθεί επιτέλους το πρόβλημα ανεργίας:
Δημιουργία Μηχανισμού Εντόπισης και Προώθησης Επενδυτικών Ευκαιριών
Το Γραφείο Προγραμματισμού, σε συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Προώθησης Επενδύσεων (CIPA), τα αρμόδια Υπουργεία και τους Φορείς του Ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να αναλάβει να εντοπίσει επενδυτικές ευκαιρίες σε νέους τομείς και να ετοιμάσει σχετικό Πίνακα που θα επικαιροποιείται πάνω σε ετήσια βάση. Οι επενδύσεις που θα συμπεριλαμβάνονται στον Πίνακα, θα θεωρούνται ως επενδύσεις προτεραιότητας, και θα τυγχάνουν ειδικών κινήτρων, καθώς και προτεραιότητας στη λήψη αδειών από τις αρμόδιες αρχές. Η σχετική διαδικασία θα εποπτεύεται από Υπουργική Επιτροπή και θα ελέγχεται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Μονοθυριδική πρόσβαση για επιχειρήσεις
Στο νέο ανταγωνιστικό επιχειρηματικό περιβάλλον επιβάλλεται η αποτελεσματική και ταχεία εξυπηρέτηση τόσο των Κυπρίων όσο και των ξένων επενδυτών για να αναπτύξουν τις επενδύσεις τους σε ένα περιβάλλον χωρίς γραφειοκρατία και καθυστερήσεις.
Μέτρο προτεραιότητας είναι και η σύσταση και η ευρεία εφαρμογή του θεσμού της μονοθυριδικής πρόσβασης για τις επιχειρήσεις σε σειρά τομέων της οικονομίας.
Οι δαιδαλώδεις διαδικασίες του δημόσιου τομέα θα πρέπει οπωσδήποτε να απλοποιηθούν και προς τον σκοπό αυτό θα διοριστεί Προεδρικός Επίτροπος με αυτούς αποκλειστικά τους όρους εντολής. Ένα πρόσθετο μέτρο είναι η εισαγωγή Κέντρων Εξυπηρέτησης του Επιχειρηματία, στη μορφή που λειτουργούν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη.
Φορολογικά Κίνητρα
Βασική παράμετρος που εάν αξιοποιηθεί σωστά μπορεί να αποτελέσει εργαλείο για την ανάπτυξη είναι η φορολογική πολιτική και ιδιαίτερα η εισαγωγή στοχευμένων φορολογικών κινήτρων, όπως είναι:
Πρώτο: Το μέτρο της μη φορολόγησης κερδών που επανεπενδύονται, που πρόσφατα έχει θεσπιστεί σε προσωρινή βάση, πρέπει να καταστεί μόνιμη φορολογική ρύθμιση.
Δεύτερο: Η στοχευμένη επέκταση της επιταχυνόμενης απόσβεσης, και άλλα φορολογικά κίνητρα, για νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες στους τομείς της υψηλής τεχνολογίας και της καινοτομίας, καθώς και στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και άλλους με ψηλή προστιθέμενη αξία.
Τρίτο: Φορολογικά κίνητρα ή και φορολογική αμνήστευση επαναπατριζόμενων κεφαλαίων αν και εφόσον τα εν λόγω κεφάλαια θα επενδύονται σε συγκεκριμένους τομείς ανάπτυξης, θα κατατίθενται στο τραπεζικό σύστημα σε μακροχρόνια βάση ή θα επενδύονται σε κρατικά ομόλογα.
Τέταρτο: Η αναθεώρηση, ενοποίηση και απλοποίηση της φορολογίας ακινήτων με στόχο την ενίσχυση της ελκυστικότητας και την ενθάρρυνση των επενδύσεων στην Κυπριακή αγορά ακινήτων. Η μεταρρύθμιση αυτή θα πρέπει να συνδυαστεί όχι με την αύξηση των φορολογικών συντελεστών επί της εκάστοτε αξίας, αλλά κυρίως με την ουσιαστική διεύρυνση της φορολογικής βάσης.
Πέμπτο: Η οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος που σχετίζεται με την καθυστέρηση στην έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας, μέσω της κατάργησης της διαδικασίας έκδοσης Πιστοποιητικού Τελικής Έγκρισης, και αντί αυτού της άμεσης έκδοσης τίτλων με βάση την Άδεια Διαίρεσης ούτως ώστε το αργότερο με την αποπεράτωση του έργου να υπάρχουν Τίτλοι Ιδιοκτησίας. Με την αποπεράτωση εργασιών, ο επιβλέπων μηχανικός μπορεί να εκδίδει ένα Πιστοποιητικό Συμπλήρωσης Εργασιών και να αποφεύγεται η χρονοβόρα διαδικασία της τελικής έγκρισης. Νοείται ότι οι τοπικές αρχές θα διατηρούν το απόλυτο δικαίωμα ελέγχου των εν λόγω πιστοποιητικών.
Έκτο: Η άμεση αμνήστευση υφιστάμενων κτηρίων που δεν έχουν τίτλους ιδιοκτησίας με βάση την υφιστάμενη διαδικασία αμνήστευσης, με εξαίρεση αυτά που επηρεάζουν τον χαρακτήρα της περιοχής. Με τον τρόπο αυτό, οι τίτλοι ιδιοκτησίας για την μεγάλη πλειοψηφία των 80,000 μονάδων που παραμένουν χωρίς τίτλο θα μπορέσουν να εκδοθούν και ένα ποσό που μπορεί να φτάσει τα 800 εκατομμύρια θα εισρεύσει στα κρατικά ταμεία.